Vernieuwende combinatie van onderwijs en zorg

Marlous van Leeuwen is sinds 2015 in dienst van de Leo Kanner Onderwijsgroep (LKO), en sinds 2019 werkzaam als orthopedagoog bij de School zonder Muren (SzM). “Een unieke werkplek”, vindt Marlous, “geen dag is hetzelfde en ik ervaar bij de SzM een prettige combinatie van duidelijkheid en flexibiliteit. Het is duidelijk wat er van je verwacht wordt en waar de ruimte zit. Duidelijkheid door de planmatige manier van werken. Flexibiliteit door de (meer ambulante) manier van werken. Je kunt je eigen bijdrage leveren en dat ook in het werk terugzien. Flexibiliteit ervaar ik bovendien qua voorwaarden zoals de werkplek."

“Ik ben ooit begonnen in de zorg. Het doelgerichte en planmatige in het onderwijs sprak me erg aan en spreekt me nog steeds aan. Ik heb toen bewust de overstap naar het onderwijs gemaakt. Het ‘grotere doel’ van de SzM spreekt me ook enorm aan. We bieden een vernieuwende combinatie van onderwijs en zorg, we denken anders. Beetje bij beetje gaan onze ideeën hierover landen, we worden zichtbaarder en breiden uit. Het geeft me zoveel voldoening onderdeel te zijn van deze ontwikkeling en hier mijn steentje aan te mogen bijdragen.”

“De werksfeer bij SzM is heel goed. Ik heb echt het gevoel dat we het als collega’s samen doen en we op elkaar kunnen rekenen. We leren van elkaar in het dagelijkse werk, hebben intervisie en bespreken casuïstiek met elkaar.

Op inhoudsniveau haal ik veel voldoening uit een goed gesprek met ouders en leerlingen, vooral als je de leerlingen weer vertrouwen in de toekomst kunt geven. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt!”

“De LKO als geheel, en SzM in het bijzonder, vind ik een prettige organisatie die altijd bezig is met hoe je personeel kan binden en boeien. De LKO investeert in mensen, zorgt voor onderlinge verbondenheid door persoonlijke contacten, gezamenlijke ontmoetingsmomenten en pop up (thema)bijeenkomsten. Er is veel ruimte je expertise te ontwikkelen door middel van opleidingen, cursussen en het bijwonen van congressen. Daarbij is zowel oog voor de organisatie: ‘Waar hebben we als organisatie behoefte aan?’ als voor de medewerker: ‘Waar heb jíj behoefte aan?’.

Ik denk dat door die verbinding met elkaar en het leren van elkaar mensen hier graag werken en ook graag blíjven werken. Ja, de LKO doet er alles aan om personeel te behouden en dat voel ik ook zo. Ik ben eigenlijk best verwend hier...”.